Atilla, Uğur, Abdullah Öcalan’ı Nasıl Sorguladım:İşte Gerçekler, İstanbul: Kaynak Yayınları, 2011.

Uğur’un kitabında sorgu sırasında Öcalan Yunanistan’ın vermiş olduğu ekonomik, siyasi ve askeri destekler hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunmakta. Ayrıca, Suriye’den ayrılmasından Kenya’da yakalanmasına kadarki evrede Yunanistan’daki siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve istihbarat mensupları ile ilişkilerine de açıklık getirmektedir.


Yunanistan ile PKK arasındaki ilişkiler Öcalan’ın yargılanmasına ilişkin iddianamede de yer almıştır. Aşağıdaki metin bu iddianeameden kısa bir alıntıdır.

Sanık Abdullah ÖCALAN ayrıca alınan ifadesinde;

“…Yunanistan’ın PKK örgütüyle ilişkileri az çok Suriye’nin PKK örgütüyle ilişkilerine benzer. 1988 yılında ben Lübnan’da iken Badovas ve Nagazakis’in beni ziyaretleriyle bu ilişkiler başlamıştır… Bu ilişkilerin kurulmasında birkaç yıl sonra muhtemelen 1994 senesinde Yunanistan’da PKK örgütünün kampları açıldı. Lavrion Kampı’nda PKK’lı gençlere daha çok ideolojik eğitim veriliyordu. 0 tarihlerde Yunanistan temsilcimiz Mahir (K) Fethi DEMİR’dir. Yunanistan’da Lavrion Kampı’ndan başka bir de bomba eğitimi veren Dimitri Elen Kampımız vardır… Yunanistan’da bomba eğitimini, kamp eğitimini ve küçük grupları barındırmak hususundaki organize de bizim dost tabir ettiğimiz Yunan istihbaratının yardımı olmaktadır. . …Yunanistan’ın bizimle işbirliği yapmasındaki amacı, bizi Türkiye’ye karşı kullanmak, Türkiye’yle çelişkilerinde koz olarak kullanmaktır…” diyerek, Yunanistan’ın Türkiye’yle işbirliği yaptığını ileri sürmüştür. (Abdullah ÖCALAN’ın sorgu zaptı sayfa 32-33/Kls: l/Dizi:43-78)

1994-95 yıllarında PKK’nın Yunanistan temsilcisi Mahir (K) Fethi DEMİR de Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesinde benzer beyanda bulunmuştur.

Yunanistan aynen Suriye ve Libya gibi insanlığa karşı suç işleyen terör örgütlerini ülkesinde barındıran, bunlarla işbirliği yapan terörist bir devlettir. Buna rağmen Yunanistan dahi. Suriye’den çıkarıldıktan sonra terörist olduğu dünyaca bilinen bir örgütün başına siyasi sığınma hakkı tanımamış, tanımaktan korkmuştur. Bu durum da, sanığın terörist kişiliğini açıkça göstermektedir.


Kaynak: http://www.belgenet.com/dava/dava17.html

 

Öcalan’ın Suriye’de bulunduğu dönem ve buradan çıkartılmasının ardından Yunanistan istihbaratı ile olan ilişkileri, yakalanış serüveni çok sayıda yayına konu olmuştur. Bunlar arasında Yunanistan  istihbaratından Savas Kalenderisidis’in yazmış olduğu “” başlıklı kitap Yunan derin devletinin yaklaşımını sergilemesi bakımından ibretliktir.

 

Savas Kalenderidis, Öcalan’ın Teslimi: Gerçeğin Zamanı, İstanbul: Pencere Yayınları, 2011.